HygiŽne keuken
 
 
 
 
Vooral in de zomermaanden is hygiŽne in elke keuken een aandachtspunt. Dat komt door de hoge temperaturen waardoor de toename en verspreiding van bacteriŽn snel zullen toenemen. Deze toename en verspreiding kunnen zelfs leiden tot voedselvergiftiging. Soms kan dat fataal zijn voor erg jonge kinderen, oudere mensen en zwangere vrouwen. Met een kleine moeite kunt u heel veel doen wat betreft een juiste hygiŽne in uw keuken.
 

Iets over voedselinfecties

Soms is het zichtbaar dat voedsel is bedorven maar heel vaak ook niet. De schadelijke kleine organismen zijn niet te zien en kunnen mensen behoorlijk ziek maken. Dat drukt zich uit in buikpijn, diarree en braken.
 

Waarop te letten in de keuken?

 
In elke keuken ligt wel een vaatdoekje. De vaatdoek staat bekend als dé bron van vele miljoenen bacteriŽn. U moet dan ook elke dag minimaal een schone vaatdoek nemen. De gebruikte vaatdoek moet u vervolgens wassen op een temperatuur van tenminste 60 graden. Bovendien moet u de vaatdoek alleen gebruiken in de keuken en niet voor andere plaatsen in huis.
 
 

Producten kopen en bewaren

Voedsel koel bewarenElk gewas en elk product is onderhevig aan bederf op het moment dat er wordt geoogst of dat een product de fabriek verlaat. Om bederf te voorkomen moet u het volgende doen:
  • Koop gave producten en leg deze op de juiste plaats.
  • De houdbaarheidsdatum is belangrijk. Deze datum geldt namelijk alleen voor niet geopende producten.
  • Houd uw koelkast altijd netjes en schoon. Denk hier vooral aan de temperatuurinstelling. Deze mag maximaal 5 graden zijn.
  • Heeft u een product geopend waarvan de bewaartijd niet zo lang is, zet het product na gebruik meteen weer terug in de koelkast.
 
 

Tips om het risico te verkleinen van een voedselvergiftiging

  • keuken hygiŽneZorg ervoor dat u altijd schone handen heeft. Was uw handen daarom regelmatig met bacteriŽndodende zeep. Droog uw handen goed af aan een liefst schone handdoek.
  • Uw voedsel moet door en door gaar zijn. Dan is de kans op ziekteverwekkers het kleinst.
  • Goed koelen is natuurlijk erg belangrijk. Ook moet u producten zo kort mogelijk bewaren.
  • Wanneer u met het eten begint is het belangrijk dat u rauwe en vuile producten apart houdt van bereide en schone producten.
  • Op deze manier voorkomt u namelijk kruiscontaminatie!
  • Het is aan te bevelen elke dag schone vaatdoeken en handdoeken te gebruiken.
  • Verse groente en fruit moeten voor gebruik grondig met veel water worden schoongemaakt. Op deze manier gaan het vuil en de eventuele insecten eruit.
  • Warm uw voedsel niet meer dan één keer op.
  • Diepvriesproducten die helemaal zijn ontdooit mogen niet meer worden ingevroren.
  • Uiteraard mogen huisdieren nooit en te nimmer in de buurt komen van keukenoppervlakken.
 

Enkele snel bederfelijke producten

Op de eerste plaats zijn dat de zogenaamde koelverse maaltijden. Ook kip, voorgesneden groente, vlees, gevogelte en vis bederven snel. Snel bederfelijk zijn bovendien melk en melkproducten zoals yoghurt en vla. Ook eieren en brood bederven snel.
 

Enkele minder snel bederfelijke producten

Groeten in blik en in glas verpakt gaan erg lang mee. Dat geldt ook voor meel en koekjes.
Probeer altijd zo hygiŽnisch mogelijk te werken. Zo kunt u een heleboel narigheid voorkomen.
 
hygiene in de keuken