De toestellen in uw keuken: van basisbenodigdheid tot extra comfort.

| Meer

Keukenapparatuur

Het lijkt op het eerste gezicht niet zo maar in de keuken staat veel apparatuur. Van klein tot groot. En u bent er aan gewend aan al die keukenapparatuur of inbouwapparatuur. Gemak dient de mens!
 
Keuken apparatuur of inbouwapparatuur. Een bijna onmisbaar keukentoestel is een kookwekker. Een keukenweegschaal is ook een bijna onmisbaar onderdeel. Altijd staat er wel een citruspers op het aanrecht en natuurlijk een koffiezetapparaat of een koffiemachine of misschien wel een espresso-apparaat. Een mixer hoort zeker bij de afdeling keukentoestellen.
 
 

Grote keuken apparatuur of inbouwapparatuur

 
Keramische kookplaatEen kookplaat is een toestel waarmee u kunt koken. Er zijn drie typen. Zo is er een inductiekookplaat. De tweede is de elektrische kookplaat, de keramische kookplaat en de laatste is de gaskookplaat.
 
Afzuigkap of dampkap. Andere benamingen zijn wasemkap of dampkap. Dit apparaat zorgt ervoor dat etensgeuren worden afgevoerd. Er zijn drie soorten namelijk met een motor of zonder motor. Daarnaast is er een schouwmodel en een ingebouwd model. Nummer drie zorgt voor recirculatie van lucht of voor afvoer van lucht. In de moderne afzuigers zitten vaste filters die uitgewassen kunnen worden.
 
Een keukenfornuis is een toestel met twee functies. Het is een oven en een kooktoestel. In de regel zit boven het fornuis een afzuiginstallatie. Een fornuis met vier pitten en een oven kost ongeveer 300 euro. Gaat u voor een groter en luxer fornuis, dan reken maar op zo`n 1000 euro. Daar heb je dan zes pitten voor, een oven met meer functies en een meer luxe afwerking. Met gas koken is goedkoper dan elektrisch.
 
Een oven is een apparaat waarmee voedsel wordt verhit tot een hoge temperatuur. U kunt in een oven aardappels klaarmaken, vis, vlees en groente. Het voordeel is dat er weinig vet bijkomt. Meestal is de oven ook geschikt om te grillen. Men kan een oven elektrisch verhitten en met gas. Een elektrische oven kan worden ingesteld op een temperatuur van ongeveer 275 graden.
 
De magnetron bereidt eten en doet dat door microgolfstralen. Vanaf 1980 kwam de magnetron steeds vaker in de keuken. Het apparaat is nu niet meer weg te denken uit de keuken. Door microgolven wordt het voedsel snel warm gemaakt. Een nadeel is dat het eten niet meer zo lekker van smaak is.
 
KeukentoestellenDe steamer of stomer heeft als groot pluspunt dat het apparaat nooit de temperatuur van 105 graden zal overschrijden. Dat betekent dat gerechten lekker blijven en de vitamines bewaard. U kunt er ook diepvriesproducten in ontdooien en gerechten warm te houden of snel op te warmen.
 
Een koelkast ontbreekt niet meer in een keuken. Een koelkast is een vriesinstallatie. Daar kan men goederen inleggen zodat deze langer meegaan. Dus het tegengaan van bederven. Er zijn diverse koelkasten op de markt. Zo is er het tafelmodel met of zonder diepvriesruimte. Het tafelmodel is makkelijk in te bouwen door zijn relatief kleine afmetingen. Dan is er het kastmodel. Is hoger dan het tafelmodel en u kunt er dus meer in opbergen. Voor flessen en kleine artikelen is er het barmodel. Erg in trek is natuurlijk de koelvriescombinatie. De vriesruimte is behoorlijk groot en is afzonderlijk in te stellen wat de temperatuur betreft. Wat steeds vaker in de keuken te zien is, is de designkoelkast. Het betreft hier vooral het uiterlijk en is daarom echt een aanwinst in uw keuken.
 

 
Diepvriezers zijn apparaten waarin de temperatuur tot onder de 0 graden wordt gebracht én gehouden. Wat soorten betreft is er een tafelmodelvriezer, een diepvrieskast en een diepvrieskist.
 
Vaatwasser keukenDe vaatwasser is niet meer weg te denken in een moderne keuken. Het is een apparaat die de afwas doet. Het apparaat heeft voordelen maar ook nadelen. Enkele voordelen zijn de tijdsbesparing, een schonere vaat en werkt erg hygiŽnisch.
Enkele nadelen zijn dat u het apparaat moet aanschaffen. Bovendien is het afwassen stukken duurder dan met de hand. U kunt ook niet alles in de vaatwasser zetten en corrosie kan uw mooie glazen aantasten.